top of page

Kinesioteippaus

 

Kinesioteippauksen hoitomuotona aloitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kaze 1970-luvulla. Hän kehitteli ja tutki ihon ja ihonalaisten kudosten vaikutusta kipuun ja sen hoitoon. Tämän lisäksi hän tutki teippauksen vaikutusta nivelten 
liikelaajuuteen, verenkiertoon sekä lymfajärjestelmään. Edelleen Kaze kartoitti elimistön omaa kykyä korjata ongelmia neurofysiologisten tekijöiden kautta.

 

Eurooppaan kinesioteippaus rantautui 90-luvun loppupuolella ja teippaustekniikoiden kehityttyä siitä on tullut osa fysioterapiaa, hierontahoitoa sekä urheiluvalmentajien osaamista.

Kinesioteippauksessa hyödynnetään teipin ihon kaltaisia ominaisuuksia. Teipin palautuva elastisuus on kuten iholla, noin 30 - 40 %. Materiaali on puuvillaa ja käytettävä liima on akryylipohjainen. Allergiset reaktiot ovat harvinaisia. Teippiä voi pitää parikin viikkoa ja se kestää suihkussa käyntiä, uimista ja saunomista. Lähtökohtaisesti kinesioteippauksella ei rajoiteta nivelen liikkuvuutta

 

Teippaustekniikoita on lukuisia erilaisia ja ne valitaan halutun vaikutuksen mukaisesti. Tekniikat perustuvat teipin ominaisuuden käyttöön, jossa teipin vetosuunta ja elastisuuden hyväksikäyttö ovat olennaisia tekijöitä. Teippausta voidaan käyttää lihasta joko rentouttavana tai aktivoivana, lymfakiertoa edistävänä turvotusta poistamaan, nivelen asentoa ohjaavana ja funktionaalisesti toimintaan vaikuttamalla. Teippaustekniikka perustuu alkututkimukseen. Vaikutus saadaan hoitotilanteessa useimmiten välittömästi.

 

Olen käynyt Bodytech:in Basic kurssin vuonna 2012. Teen tavallisimpia kinesioteippauksia. Tavoitteena on jatkossa käydä jatkokursseja. Kurssilla oli opettajana Mikko Salminen, fysioterapeutti, Bodytech Instructor.
Kattavaa tietoa kinesioteippauksesta sivuostolta: www.kinesioteippaus.fi
Teen joitakin perusteippauksia mm. niska, hartia, selkä, alaselkä, polvi, ryhti, kipupiste. 

bottom of page